台灣賞櫻

Share
travel852

Tungnam – Ting Ting

YouTube 


就到春天,好多人都期待去日本睇櫻花,不過日本出櫻花期仍未得到官方確實前, 若你哋認為日本同台灣的櫻花差好遠?台灣武陵農場已率先預告今年的櫻花季將會係 2 月 11 日開始到 2 月底,想快人一步賞櫻的話,可以考慮。但有台灣九寨溝之稱的武陵農場,場內櫻花一啲都唔失禮,整個農場超過 7,000 顆櫻花樹,櫻花品種有昭和櫻、山櫻等,而最特別的係以山櫻同日本櫻花混合而成,粉紅色的「紅粉佳人」係農場特有品種,佢嘅特徵係花芯帶黃及花瓣較圓,而當花期一到,櫻花散滿整個農場,場面都好震撼!

台灣九寨溝櫻花 武陵農場maxresdefault1117686320_xVEGCDyV不過,由於太多人去農場賞櫻,所以花季期間都會實施人流管制,每日限 6,000 人入場。想去?台北、台北市政府、宜蘭等的轉運站等有賞櫻專車可接送到農場,幾方便!

武陵農場
地址:台中市和平區平等里武陵路 3 – 1 號
電話 : +886 (0)4 2590 1259

中部陽明山 東勢林場遊樂區1-1-IMG_522316342363240_6fb37ba85a_bymsefl002除咗武陵農場,其實台灣仲有其他賞櫻嘅好地方值得一去好。有「中部陽明山」之稱的東勢林場,除咗每年的 4 至 5 月有螢火蟲睇外,仲種有約 3,000 棵櫻花樹,踏入櫻花季時山櫻及吉野櫻,令整個遊園區變成花海,而呢度嘅花期仲早到約 1 月底至 2 月初,賞早櫻係時候。

留言區

則留言

立即上 www.iwanttotravel.cc查下機票價錢啦!
AXA安盛度身訂造「卓越」優遊樂旅遊保險,讓您在旅程中遇到意外時,能獲得周全保障。詳情